Как да изберем подходящо болнично легло за нашите близки?


Ако ваш роднина или близък има затруднения със ставането от леглото, или има нужда от следоперативна грижа, е дошъл момента да помислите за набавянето на болнично легло.

Това понякога е доста трудна задача, ако не сте запознати с различните видове болнични легла.

Ето няколко съвета от наша страна , който могат да Ви помогнат да изберете правилното и най-удобно легло за нуждаещия се:

- Електрическо или механично? 

Както можете да видите в нашата статия „Болничните легла – Какво трябва да знаем”,  съществуват няколко типа болнични легла, като основното разделение е на електрически и механични.

Определянето на какъв модел ще е от полза за Вас зависи от няколко неща:

- Има ли кой да се грижи за нуждаещия се – ако отговора е „Да” то тогава може да се насочите към механично легло.

- Ако няма кой за се грижи за пациента, тогава по-добрият вариант е да потърсите електрическо легло  - то има дистанционно управление, с което се регулира положението на болния.

Каква сума може да отделите – както може би предполагате , съвсем естествено е електрическите легла да са на по-висока цена.

Какви функции трябва да притежава леглото: 

- Дали е електрическо или механично. Всеки модел болнично легло притежава различни функции в зависимост от нуждите на пациента.

Възможностите са:

- Повдигане на гръб

- Повдигане на крака

- Повдигане на цялото легло на височина

- Накланяне напред/назад на цялото легло под определен ъгъл

Относно тези въпроси е препоръчителна консултация с компетентно лице – лекар или физиотерапевт.

На колела или крака, размер

След като сте решили че имате нужда от болнично легло, практичното нещо е да се замислите и къде ще го сложите.

Всеки продукт има определени габарити, с които трябва да се съобразите. След като сте му намерили удобно за всички място е ред да решите дали леглото ще се мести или не?

Имате ли нужда от странични прегради? – това е функция която предпазва пациента от падане при завъртане или опит за слизане от леглото без чужда помощ.

Всяко легло има нужда от матрак – тук трябва непременно да се съобразите с това какви функции има леглото и съответно на колко секции е разделена основата. Съществуват специализирани видове матраци , изрязани според чупките на леглото, за да може безпроблемно да се сгъват, така че да е удобно за лежащия.

В крайна сметка не съществува едно болнично легло , което да задоволи нуждите на различни хора. Но веднъж определи ли сте основните параметри ,функции и лимит на цената, която можете да си позволите, избирането на подходящото легло става по-лесно.